Δημογραφικό -Η ελληνική ύπαιθρος ερημώνει με γρηγορότερους ρυθμούς

 



Ως «ένα καινούργιο είδος χρεοκοπίας» χαρακτήρισε την δημογραφική συρρίκνωση της Ελλάδας ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ, Νίκος Καρανικόλας, παρουσιάζοντας βασικά σημεία σχετικής έρευνάς του, τα αποτελέσματα της οποίας είναι αποκαρδιωτικά.

«Περίπου το 1981 ξεκίνησαν τα προβλήματα όταν ο δείκτης γεννητικότητας έπεσε, ήταν για τελευταία φορά στο 2,1 παιδιά ανά γυναίκα» τόνισε και πρόσθεσε πως «από εκεί και μετά, σήμερα είμαστε στο 1,3, που σημαίνει ότι έχουν μειωθεί πολύ οι γεννήσεις στη χώρα και όσοι ασχολούνται με δημογραφικά θέματα και θέματα ανθρωπογεωγραφίας ήξεραν από το 1981 ότι σιγά σιγά θα αρχίσουν να έρχονται προβλήματα σε σχέση με την δημογραφική συρρίκνωση του πληθυσμού».

Μεταξύ άλλων τόνισε πως αυτό σημαίνει ότι «ο πληθυσμός μειώνεται, οι άνθρωποι άνω των 65 ετών αυξάνονται ως ομάδα πληθυσμού, άρα έχουμε πάρα πολλές συνέπειες τόσο στα οικονομικά ζητήματα, όσο και στα κοινωνικά».

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής υπογράμμισε πως το πρόβλημα δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά βαθιά κοινωνικό:

«Στην Ελλάδα το 2050 θα έχουμε περίπου 1,5 εκατομμύριο λιγότερους ενεργούς πολίτες κάτω των 65 ετών και 700.000 πολίτες άνω των 65 ετών» είπε και τόνισε πως έχει να κάνει με υποδομές, περίθαλψη, συντάξεις, με φροντίδα, με την γενικότερη παραγωγή της χώρας και είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Ενώ πρόσθεσε πως «υπάρχουν εργαλεία και μοντέλα διεθνώς που έχουν εφαρμοστεί, τα οποία θα πρέπει να ακολουθήσει άμεσα η χώρα, όχι για να πετύχουμε θαύματα, αλλά για να αρχίσει να αλλάζει αυτή η εικόνα μετά από 15-20 χρόνια.

Oι πιο γερασμένες περιοχές

Ο χάρτης δείχνει τον δείκτη γήρανσης, δηλαδή τους ανθρώπους που είναι άνω των 65 και ζουν ανά νομό στην Ελλάδα.



Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην περιοχή των Τρικάλων με 28,8%. Δηλαδή σχεδόν ένας στους τρεις είναι πάνω από τα 65 και ακολουθεί η Πρέβεζα, Ιθάκη Θεσπρωτίας, Σέρρες, Ικαρία κτλ, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά είναι στα νησιά Μύκονος, Θήρα, Σαντορίνη, Κως, στην Δυτική Αττική, στην Δυτική Αθήνα και στην Πάρο.


Σημειώνεται πως το ποσοστό των ηλικιωμένων, των ανθρώπων άνω των 65 ετών είναι πάνω από 20%, ενώ αξίζει να αναφερθεί πως είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη, λίγο πίσω από την Ιταλία, αλλά και διεθνώς είμαστε πρώτοι παγκοσμίως. Δηλαδή πάνω από ένας στους πέντε ανθρώπους που ζουν στην Ελλάδα είναι σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. «Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι η μείωση των γεννήσεων θα εντείνει το πρόβλημα τα επόμενα χρόνια και η ομάδα πληθυσμού που είναι άνω των 65 έχει ιδιαίτερα αυξητικές τάσεις τις επόμενες δεκαετίες» πρόσθεσε ο κ. Καρανικόλας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δύο ανθρώπους θρηνούν Άγραφα και Καρπενήσι όπου έφυγαν από την ζωή με την έλευση της νέας χρονιάς.

Η Καρολίνα από τον Βάλτο Αιτωλοακαρνανίας με το Volvo της..

Πυρκαγιά σε κατάστημα εστίασης στο δήμο Αγράφων. Καταστράφηκε εντελώς η επιχείρηση- έκκληση από τον δήμαρχο Αγράφων για βοήθεια.