Περιλαίμια η.... ανάπτυξη?
Με αφορμή την ανακοίνωση της αντιπεριφέριας Ευρυτανίας και του δήμου Αγράφων για την έλευση Γάλλων επιστημόνων στην Ευρυτανία όπου θα προβούν σε πείραμα με τοποθέτηση περιλαίμιων σε αιγοπρόβατα για την απώθηση των λύκων, που ίσως συμβάλλει με εν μέρει θετικά αποτελέσματα, θα ήθελα να προσθέσω την άποψη μου.
Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο της επιδρομής των λύκων όλο και ποιο κοντά στις κατοικημένες περιοχές, κάτι το οποίο οφείλεται στον υπέρ πλυθησμό τους, στην εξοικείωση με τον άνθρωπο, στην έλλειψη τροφής, ίσως και άλλοι παράγοντες τους οποίους δεν γνωρίζω. Σημασία έχει επί του παρόντος ότι όλο και ποιο συχνά έχουμε γεγονότα και αναφορές για επιθέσεις λύκων, όπως στις Σέρρες λύκοι εισβάλουν σε χωράφι την στιγμή που αγρότης έκανε εργασίες, πρόσφατα κατασπάραξαν σκυλιά στον Πτελεό Μαγνησίας, κτηνοτρόφος ήρθε αντιμέτωπος με αγέλη λύκων στην Κοζάνη , λύκοι κατασπάραξαν κοπάδι προβάτων στην Δυτική Φθιώτιδα και αποδεκάτισαν άλλο ένα κοπάδι στην Στερεά Ελλάδα. Φοβάμαι ότι είναι θέμα χρόνου να έχουμε και επίθεση σε ανθρώπους.
Πλέον οι κάτοικοι της επαρχίας και δεί οι κτηνοτρόφοι είναι σε απόγνωση, παρόλο που έχουν απευθυνθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες επί της ουσίας δεν υπάρχει ανταπόκριση και ουσιαστική λύση.
Με το γεγονός ότι η επαρχία έχει αποδεκατιστεί με το φαινόμενο της αστικοποίησης, επιπλέον με το μέγα πρόβλημα του δημογραφικού που παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια , με την απουσία ανθρώπινης παρουσίας είναι απολύτως λογικό να αναπτύσσεται η ζωή άγριων ζώων.
Δεν φταίει ο λύκος, το ζαρκάδι, το αγριογούρουνο και τα υπόλοιπα πλάσματα της φύσης, φταίει ο ίδιος ο άνθρωπος, φταίει η πολιτεία. Κύριοι της εξουσίας των τελευταίων ετών έχετε καταφέρει με την πολιτική που εφαρμόζεται η επαρχία να απαρτίζεται από την απουσία των ανθρώπων και την παρουσία άγριων ζώων.
Κατά την ταπεινή μου άποψη εκτός από τα περιλαίμια, σκεφτείτε την βιώσιμη ανάπτυξη της επαρχίας. Ας δοκιμάσετε να γίνουν σύγχρονα οδικά δίκτυα, ας δοκιμάσετε να δώσετε κίνητρα οι νέοι άνθρωποι να μένουν στον τόπο τους, ας δοκιμάσετε να βρείτε τον τρόπο αποκέντρωσης από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Στα Άγραφα η βιώσιμη ανάπτυξη δεν είναι ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά πάρκα. Η βιώσιμη ανάπτυξη των Αγράφων και της επαρχίας γενικότερα είναι η κτηνοτροφία, ο αγροτουρισμός, ο θρησκευτικός τουρισμός.
Η επαρχία χρειάζεται υποδομές όχι περιλαίμια...
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου