Χημικός ευνουχισμός σε παιδόφιλους. Τι είναι και πως εφαρμόζεται




Ο χημικός ευνουχισμός διχάζει την Ευρώπη δεδομένου ότι ως ποινική αντιμετώπιση, πάντα στα πλαίσια μιας κοινωνίας με δημοκρατικό υπόβαθρο, εγείρει έντονα ζητήματα ηθικής. Είναι φανερό ότι όλο και περισσότερες χώρες υιοθετούν τον «χημικό ευνουχισμό», την χορήγηση δηλαδή φαρμάκων με στόχο τη μείωση της λίμπιντο και της σεξουαλικής δραστηριότητας σε άτομα τα οποία έχουν καταδικαστεί για τα ανωτέρω αδικήματα, μέθοδος που δεν είναι μεν καινούργια, άρχισε δε να χρησιμοποιείται μόλις τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η διαδικασία του χημικού ευνουχισμού διαφέρει από τον αντίστοιχο χειρουργικό, όπου οι όρχεις αφαιρούνται μέσω τομής στο σώμα (ορχεκτομή). Στο «χημικό ευνουχισμό» χορηγείται στον δράστη σεξουαλικών εγκλημάτων το «Depo-Provera», ένα γυναικείο αντισυλληπτικό που κόβει εξ΄ ολοκλήρου την παραγωγή της τεστοστερόνης και μειώνει κατά πολύ τη σεξουαλική επιθυμία.


Η υπόθεση του Κολωνού αποκάλυψε έναν ζοφερό κόσμο παιδόφιλων, βιαστών, μαστροπών εις βάρος μιας 12χρονης, και ένα από τα πιο σκληρά και σοκαριστικά σύγχρονα σεξουαλικά εγκλήματα στη χώρα μας. Ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Μάκης Βορίδης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη σήμερα μίλησε για την υπόθεση, ανοίγοντας και το θέμα του χημικού ευνουχισμού των παιδόφιλων και βιαστών παιδιών «ως μηχανισμού ποινικής συνδιαλλαγής της πολιτείας με αυτούς». Η χορήγηση φαρμάκων (φαρμακευτικός ευνουχισμός) έχει στόχο τη μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας του δράστη σεξουαλικών εγκλημάτων.

Σε Ινδονησία, Πακιστάν αλλά και σε κάποιες χώρες της Ευρώπης αυτή η πρακτική έχει βρει πάτημα, δημιουργώντας φόβους και ερωτήματα για το μέλλον.


Σε κάθε περίπτωση, ο χημικός ευνουχισμός (αλλά και η ορχεκτομή) δεν αποτελεί καινούργια πρακτική δεδομένου ότι οι μέθοδοι καταστολής των σεξουαλικών ορμών είναι γνωστές από τη δεκαετία του 1950 και χρησιμοποιούνται ευρέως σε πολλές δυτικές χώρες ως επιλογή που δίνεται στους καταδικασμένους για να αποφύγουν τη μακροχρόνια κάθειρξη. Το ερώτημα είναι εάν όντως αποτελεί ένα τελεσφόρο μέτρο αφενός για την προστασία μιας ευπαθούς ομάδας της κοινωνίας (παιδιά) από τον κίνδυνο να αποτελέσουν τα νέα θύματα αποφυλακισθέντων εγκληματιών σεξουαλικών παραπτωμάτων, αφετέρου για τον σωφρονισμό και την ιατρική αποκατάσταση των ίδιων των δραστών ώστε και οι τελευταίοι να μπορέσουν, μετά την έκτιση της ποινής τους, να ενσωματωθούν εκ νέου στο κοινωνικό περιβάλλον του οποίου την διατάραξη προκάλεσαν με τις πράξεις τους.









Πηγές: in.gr- enet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στο πένθος ξανά η αστυνομική Διεύθυνση Ευρυτανίας

Στο Καρπενήσι η Σία Κοσιώνη

Μηνύσεις για λαθροθηρία ζαρκαδιών στην Ευρυτανία