H εποχή της κουράς: Μια πολύ σημαντική διαδικασία (φωτ.)

 




Η κουρά των αιγοπροβάτων δεν είναι ούτε απλή διαδικασία μα ούτε και αδιάφορη. Το αντίθετο, πρόκειται για μια διαδικασία πολύπλοκη και αρκετά σημαντική για τους κτηνοτρόφους. Η Larissanet με αφορμή το γεγονός πως έφτασε ο καιρός του κουρέματος των ζώων επισκέφτηκε μια κτηνοτροφική εγκατάσταση παρακολουθώντας τον τρόπο με τον οποίο γίνεται όλη η διαδικασία. Είτε με ψαλίδι, είτε με κουρευτικές μηχανές.

Οι εργαζόμενοι της μονάδας εξήγησαν πως το κούρεμα των αιγοπροβάτων γίνεται διότι είναι απαραίτητο. Κυρίως για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης αλλά και τυχόν διάφορες μολύνσεις όπως από τσιμπούρια ή ψείρες.



«Συνήθως η κουρά είναι καλό να γίνεται όταν επικρατούν ήπιες καιρικές συνθήκες κι αυτό γιατί τα ζώα αφού κουρευτούν θα πρέπει να προστατεύονται τόσο από τον ήλιο όσο και από το κρύο». Γι αυτό και γίνεται λίγο πριν την είσοδο του καλοκαιριού και τις επόμενες ημέρες τα ζώα προστατεύονται όσο περισσότερο γίνεται για να μην είναι εκτεθειμένα.

Ως διαδικασία, η κουρά των αιγοπροβάτων είναι ανώδυνη για τα πρόβατα, ενώ θεωρείται πως τους χαρίζει ευζωία, αρκεί βέβαια να γίνεται με τον σωστό τρόπο.



Σε πολλές περιπτώσεις βέβαια το κούρεμα των ζώων γίνεται με σταδιακό τρόπο. Δηλαδή σε πρώτη φάση αφαιρούν το μαλλί από τον λαιμό, την κοιλιά και γύρω από την ουρά. Αν περάσει λίγο ο καιρός προχωρούν και στο υπόλοιπο σώμα. Ενδεχομένως αυτό να αλλάζει ανάλογα με τον τύπο της κτηνοτροφίας.

Μια συμβουλή από τους ειδικούς αναφέρει πως πριν γίνει το κούρεμα είναι καλό το κοπάδι να παραμένει στον ήλιο. Αυτό αναφέρεται πως οδηγεί στην έκκριση κάποιου ελαίου από τους πόρους της τρίχας. Το έλαιο αυτό βοηθά με τον τρόπο του στην ακόμα πιο σωστή λειτουργία των ψαλιδιών ή των κουρευτικών μηχανών. Επίσης μια ακόμα συμβουλή αναφέρει πως αρκετές ώρες πριν το κούρεμα είναι καλό να αποφεύγεται η κατανάλωση τροφής αφού αυτό ενδεχομένως να προκαλέσει και στρες.




Οι ειδικοί συστήνουν να αποφεύγεται η έκθεση των ζώων κατά τις θερμές ώρες της ημέρας (καλοκαίρι), στην ηλιακή ακτινοβολία, καθώς επίσης και η διανυκτέρευση τις ψυχρές βραδινές ώρες στην ύπαιθρο. Έτσι, αποφεύγονται οι δερματικές παθήσεις, οι οποίες μπορεί να οφείλονται στην έκθεση στον ήλιο, αλλά και η μείωση των αποδόσεων των ζώων λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν τις βραδινές ώρες.



Το έθιμο και η επεξεργασία:

Σε αρκετές περιοχές της χώρας η κουρά των ζωντανών αποτελεί και ένα έθιμο όπου το γιορτάζουν ανάλογα.

Η επεξεργασία του μαλλιού που προκύπτει από την κουρά είναι βιομηχανοποιημένη και γίνεται σε εργοστάσια επεξεργασίας (εριοπλυντήρια).



Μέσα από ένα σχετικό άρθρο του εξειδικευμένου site, www.agrotypos.gr, εξηγείται πως η διαδικασία που ακολουθείται κατά την επεξεργασία του μαλλιού περιλαμβάνει αρχικά τη διαλογή του, ανάλογα με το χρώμα και την ποιότητά του. Στη συνέχεια πρέπει αυτό να «τιναχθεί», για να φύγουν οι ξένες ύλες, οι οποίες μειώνουν την ποιότητά του και εν συνεχεία να μπει στο πλυντήριο. Αφότου πλυθεί, στεγνώνει και συσκευάζεται σε μπάλες.

Το ανεπεξέργαστο μαλλί στην Ελλάδα αγοράζουν από τους κτηνοτρόφους έμποροι, οι οποίοι το μεταπωλούν σε εργοστάσια επεξεργασίας (εριοπλυντήρια), είτε το επεξεργάζονται από μόνοι τους και το πωλούν απευθείας στο εξωτερικό.



Σε μερικές περιοχές της χώρας έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο, μια μερίδα κτηνοτρόφων να μαζεύει το μαλλί από τους παραγωγούς της περιοχής και στη συνέχεια να το πουλά μαζικά σε έμπορους.



Άλλοι πάλι κτηνοτρόφοι το πετούν καθώς θεωρούν ότι δεν τους συμφέρει να το πουλήσουν.Οι τιμές, στις οποίες αγοράζουν οι έμποροι το ανεπεξέργαστο μαλλί από τους παραγωγούς είναι χαμηλές. Σχετίζονται βέβαια ανάλογα και με την ποσότητα του μαλλιού, κάθε φορά, δηλαδή όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα, τόσο ανεβαίνει η τιμή. Περίπου το 90% του επεξεργασμένου μαλλιού πωλείται σε αγορές του εξωτερικού. Όπως γίνεται γνωστό από το ίδιο άρθρο, ελληνικό μαλλί αγοράζουν ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Ιταλία και το Βέλγιο, αλλά και Ασιατικές, όπως η Κίνα, η Τουρκία και η Ινδία. Η Τουρκία και η Ινδία, προτιμούν να αγοράζουν κυρίως ανεπεξέργαστο μαλλί σε χαμηλότερες τιμές.





Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στο πένθος ξανά η αστυνομική Διεύθυνση Ευρυτανίας

Η Καρολίνα από τον Βάλτο Αιτωλοακαρνανίας με το Volvo της..

Μηνύσεις για λαθροθηρία ζαρκαδιών στην Ευρυτανία