ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΓΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

 ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΓΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ



Η Ευρυτανία, αληθινή μικρογραφία μιας πολιτείας, που έχει αετοφωλιές για χωριά, βράχους για χωράφια και χείμαρρους για γιδοστράτες, για δρόμους.


Η φύση απαγόρευσε να έχει κάποιος περισσότερα από 10στρ. χωράφια. Μικρές λωρίδες γης «κλεμμένες» από τα βραχοτόπια και άλλες «αρπαγμένες» από τους όχτους των ποταμών.


Βγάζουν λίγα κολοκύθια, φασόλια, πατάτες και το περιζήτητο καλαμπόκι για να θρέψουν τον πληθυσμό και να τον οπλίσουν, ώστε να αντισταθεί στις θεομηνίες του ανέμου, του χιονιά και της κακοτοπιάς.Έτσι περιγράφει τον μόχθο των υπερήφανων Ευρυτάνων ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου, για το ημέρωμα του τραχύ τόπου, που μαζί με την κτηνοτροφία έδωσαν ζωή στον τόπο.


Ο σκληρός αγώνας της επιβίωσης σε συνθήκες για γερές αντοχές, αλλά και η αίσθηση της ελευθερίας μέσα σε αυτά τα αδούλωτα βουνά ήταν καλή μαγιά που ευοδώθηκε.


Είναι γνωστό ότι η κτηνοτροφία, τα δάση και οι λίγες καλλιέργειες, στηρίζουν την οικονομία του νομού δίνοντας αγνά προϊόντα γνωστά σε όλη την Ελλάδα.


Στα δάση της Ευρυτανίας βρίσκονται οι πιο νόστιμες τροφές, κάστανα, μανιτάρια,φρούτα,χόρτα και βότανα.


Γαγοκέρασα, χαμοκέρασα, βατόμουρα, βύσσινα, κράνια, γκόρτζα (άγρια αχλάδια), κορόμηλα, μούρα, αγριόμηλα, κυδώνια, φιρίκια κ.ά., γίνονται υπέροχες μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού και ηδύποτα. Μοναδικό στο είδος του το λικέρ Μουμού, που παρασκευάζεται εδώ (τους καρπούς τους συλλέγουν τους επεξεργάζονται και τους προωθεί ο Αγροτικός Συνεταιρισμός της Ευρυτανίας.


Μανιτάρια αρωματικά και γευστικά , μαρκέλες κ.α. φυτρώνουν διάσπαρτα, μέσα στα δάση κάτω από τα έλατα, απαραίτητα σε παραδοσιακές συνταγές.


Στα βουνά φυτρώνουν τα πιο μυρωδάτα βότανα, τσάϊ, χαμομήλι, ρίγανη, λεβάντα, τήλιο, κ.ά.


Άγρια μυρωδικά, αγρομάραθος, αγριόσκορδο, άγρια μέντα, μελισσόχορτο.


Άγρια χόρτα, μυρωδάτα και πεντανόστιμα όταν βράσουν ή χρησιμοποιηθούν στις πίττες. Ραδίκια ζόχια, κιχώριο, λάπαθο, πετρομάλουρο, τσουκνίδα, αγριορόκα, κ.ά.


Πλούσια κρέατα, σπουδαία αλλαντικά.Στην κορυφή βρίσκεται το υψηλής ποιότητας προσούτο από επιλεγμένα χοιρινά μπούτια που αλατίζονται και ωριμάζουν για πολλούς μήνες, αποκτώντας μοναδική γεύση και άρωμα.Το σαλάμι της περιοχής είναι φυσικής ωρίμανσης με ντελικάτη με ξεχωριστή γεύση και τα ντόπια λουκάνικα με αρώματα μπαχαρικών και πράσου.


Αξιόλογα είναι και τα γαλακτοκομικά. Το Τσαλαφούτι, ένα ιδιαίτερα νόστιμο λευκό τυρί μαλακό που τον τελευταίο καιρό έχει βρει την θέση τους τις γκουρμέ γεύσεις. Γιαούρτι πλούσιο και γευστικό, σερβίρεται με μέλι ή γλυκό του κουταλιού.Το κατσικίσιο βούτυρο παχύ και μυρωδάτο έχει κυρίαρχο ρόλο στην κουζίνα.


Τα παραδοσιακά ζυμαρικά τραχανάς, και χυλοπίτες συμπληρώνουν επάξια το καλάθι της Ευρυτανίας.


Πλούσιες γεύσεις με πιάτα χορταστικά όπως επιβάλουν οι χαμηλές θερμοκρασίες της ορεινής γης και η Ευρυτανική παράδοση.Σε κάθε γωνιά του νομού σερβίρονται κοκορέτσι, κοντοσούβλι, παϊδάκια, λουκάνικο πάντα συνοδεία σπιτικού κρασιού.


Αν και επικρατούν παντού τα ψητά κρέατα, κάθε χωριό έχει την δική του χαρακτηριστική γεύση.Κοκκινιστή γίδα με ζυμαρικά, χασάπικο (ιδιαίτερο πιάτο) με μοσχαρίσιο κρέας, φέτες ντομάτας, κρεμμύδι , σκόρδο, μπαχάρι, σιγοψήνεται μέσα σε πήλινο στην χόβολη, αρνάκι στην γάστρα, αγριογούρουνο στιφάδο, αρνάκι λαδορίγανη, γίδα βραστή, προβατίνα κοκκινιστή, κόκορας κρασάτος, κοτόπουλο μακαρονάδα, τραχανόσουπα. Μανιτάρια τηγανιτά, κοκκινιστό χοιρινό με χόρτα, τσιτσιριστά. Φασολάδα, μοσχάρι στιφάδο, κάθε είδους πίτα- τυρόπιτα, χορτόπιτα, κολοκυθόπιτα, ζυμαρόπιτα, λαγόπιτα.


Μοναδική ψαρονοστιμιά οι πέστροφες, από τα ποτάμια της Ευρυτανίας αλευρωμένες και τηγανισμένες σε κατσικίσιο βούτυρο ή ψημένες στα κάρβουνα. Φρέσκο ζυμωτό ψωμί.

gastrotourismos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στο πένθος ξανά η αστυνομική Διεύθυνση Ευρυτανίας

Στο Καρπενήσι η Σία Κοσιώνη

Μηνύσεις για λαθροθηρία ζαρκαδιών στην Ευρυτανία